Menu luk

Jeg får hele tiden følere på LinkedIn

34-årige Frederik Jerløv-Troelsen er vant til at få henvendelser om jobtilbud. Som datalog i Bankdata har han kompetencer, mange andre arbejdsgivere i finanssektoren også hungrer efter

23. mar. 2022
9 min

”Som nyuddannet frygtede jeg lidt, at det ville være en tør omgang at arbejde i finanssektoren. Men det er det på ingen måde. Tværtimod er det rigtig fedt - jeg har masser af komplekse og spændende opgaver og dygtige kolleger at lære mere af.”

Frederik Jerløv-Troelsen har i små to år arbejdet som Software Developer indenfor boligområdet i Bankdatas udviklingscenter i Aarhus, hvor Magasinet Finans møder ham. Men han kunne uden de store anstrengelser have skiftet job adskillige gange allerede, for med en uddannelse som datalog har han kompetencer, som efterspørges mange steder - ikke mindst i finanssektoren.

Her er manglen på it-kyndige blevet stadig mere markant i takt med, at bankerne udvider de digitale løsninger. En undersøgelse fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening viste i december, at 70 procent af virksomhederne i sektoren mangler it-kompetencer.

”Det sker nok en gang om ugen, at jeg får en eller anden henvendelse på LinkedIn. Fra mennesker, der vil drikke en kop kaffe eller høre, hvordan jeg stiller mig i forhold til opgaver og job. Det er fint nok, men det er ikke noget, jeg går så meget op i længere. Det bliver lidt en baggrundssummen”.

For den 34-årige datalog er meget glad for sit job og har ingen planer om at skifte foreløbig:

”Jeg kan sagtens se mig selv her i Bankdata om fem år. Længere end det er svært at se ud i fremtiden på nuværende tidspunkt i mit arbejdsliv, men det er en virkelig god arbejdsplads, med god stemning og mange udviklingsmuligheder. Du får fleksibilitet under ansvar”, siger han og sammenfatter, at han er i virksomheden, fordi den ”prioriterer det hele menneske”.

I det hele taget kan han godt lide at arbejde i finanssektoren:

”Lige nu er jeg mest optaget af at blive en dygtig programmør. Det er spændende at arbejde med at udvikle indenfor en sektor, der har stor samfundsbetydning. Det jeg beskæftiger mig med, har betydning – det er jo afgørende vigtigt at den finansielle infrastruktur fungerer”.

Flere, der studerede datalogi samtidig med ham, er også at finde i Bankdata i dag:

”Bankdata er lykkedes med at tiltrække en del nyuddannede. Udviklingscentret, vi er i, er jo også en del af forskerparken INCUBA, der er tilknyttet Aarhus Universitet”.

Oprettede hjemmesider for sine pædagoger

At han selv valgte Bankdata i første omgang var også til en vis grad farvet af, at det betød mulighed for at blive i Aarhus, hvor han dels er uddannet, men også født og opvokset. Han er ældst af tre søskende, moren er ergoterapeut og hans far, som døde for to år siden, var datalog og selvstændig og meget optaget af at lære sin ældste søn om computere.

”Vi spillede computerspil sammen, og han sørgede for, at jeg havde egen computer, fra jeg var fem år. Min far lærte mig også det basale omkring det at programmere, vi skabte vores egne spil. Når jeg havde fri fra skole, tog jeg forbi hans kontor. Samværet med ham fyldte og betød meget”.

Også når den lille Frederik var på fritidshjem, brugte han en del tid brugt foran computeren, og det førte til at han tjente penge på sine programmeringsevner, allerede da han gik i 6. klasse. To pædagoger i hans fritidshjem lagde mærke til hans evner og bad ham oprette hjemmesider for dem:

”Jeg tror, jeg fik 800 kr. for det. Det var i hvert fald beløb, som jeg oplevede som mange penge på det tidspunkt, så det var selvfølgelig stort for mig”.

Hackede af nysgerrighed

Ved en anden lejlighed blev en pædagog derimod nervøs og bad forældrene om at stille til møde i fritidshjemmet, efter at den 13-årige Frederik havde hacket en hjemmeside og demonstreret det for pædagogen.

”Det opstod af min nysgerrighed. Jeg vidste, at der var bestemte sikkerhedsforanstaltninger, der skulle huskes, hvis man ville undgå hacking. Så jeg fik lyst til at tjekke, om de forholdsregler var taget på en populær side. Det var de så ikke, og jeg kunne få adgang til personfølsomme oplysninger, og pædagogen blev nervøs for, om jeg gjorde noget ulovligt”.

Ved en anden lejlighed opdagede Frederik at en anden større hjemmeside, som var forgænger for nutidens sociale medier, kunne hackes. Han gjorde derfor virksomheden opmærksom på deres sikkerhedsbrist.

”Belønningen var 500 kroner. Det stod på ingen måde mål med værdien af oplysningen, det var jeg godt klar over, men jeg var bare en dreng”.

Uddannelse med mening

Interessen for programmering og computere i al almindelighed fortog sig aldrig, mens han voksede til:

”Jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville have den højeste uddannelse indenfor feltet og være datalog. Selv om jeg havde lært af min far og selvlært mig en del, var studiet hårdt nok at komme igennem. Men det var lige mig – det gav så meget mening for mig at blive ført ind i den særlige tankegang, det kræver at være en dygtig datalog”.

Faren var glad og stolt over sønnens studievalg og nåede at se ham færdiguddannet indenfor sit eget felt.

”Uddannelsen tog mig otte år, jeg gav mig tid til det sociale også undervejs i uddannelsen, det er også vigtigt for mig. Jeg var formand for fredagsbaren og senere for fest- og foredragsforeningen på studiet”.

Han passer dermed ikke selv ind i myten om den nørdede, indadvendte datalogtype, og han oplever heller ikke, at hans kolleger gør:

”Der er altid nogen, der er parat til at drikke en øl sammen efter arbejdstid. Der er i det hele taget en rigtig rar atmosfære hos os”.

En stemning, der kan være hjulpet på vej af den agile arbejdsmetode, der er blevet udrullet i Bankdata de senere år - han stortrives selv med at arbejde agilt. Blandt andet sætter han pris på, at teamet holder møder om de opgaver, der allerede er afsluttet.

”Hvad vi har gjort godt, og hvad kan vi lære i forhold til det, der ligger foran os? Vi får tingene vendt løbende, så problemer ikke vokser sig store. Det fungerer rigtig godt. Min oplevelse er også, at der bliver lyttet meget til de input, mit team har”, siger han og er ikke blind for, at det i den forbindelse heller ikke er en ulempe, at han og kollegerne er eftertragtet og efterspurgt arbejdskraft.

”Der er mange ting, som spiller ind på min arbejdsglæde. Også at jeg kan se, at der er mange udviklingsmuligheder for mig her i Bankdata. Der er muligheder at forfølge internt, det kunne være som senior-udvikler og it-arkitekt, hvis jeg engang får lyst til det”

Tredive it-folk på sagen

Det team, Frederik Jerløv-Troelsen indgår i, arbejder, som indledningsvis nævnt, med boligområdet. Overordnet er deres opgave at gøre det nemmere for rådgiverne i de otte danske pengeinstitutter, der ejer Bankdata, at håndtere sager om boliglån via en boligportal. Det involverer blandt andet 50 små it-programmer, der er sat op til at tale sammen. En opgave, der har været arbejdet på siden 2016, og som der indtil videre er planlagt udvikling på frem til og med 2023.

”30 mennesker har altså arbejdet på det i foreløbig seks år. Det siger lidt om, hvor stor en opgave det er”, siger han og viser en tidligere og en nutidig version af de elementer, en rådgiver skal igennem for at udfylde en boliglånssag. Den tidligere version ser tætskrevet og grå ud, den nye er forsynet med et smilende hus, der hopper, mens siden uploader, og er selv for den totalt uindviede umiddelbart langt mere overskuelig og inviterende.

”Der er sket utrolig meget, kan du se? Meget af det er svært at forklare, fordi det er teknisk nørdet, men et konkret eksempel er, at hvor rådgiverne før skulle skrive den samme adresse ind 15 gange undervejs i sagsgangen kan de nu nøjes med en enkelt gang. Vi er nået dertil, hvor næsten det hele er gået igennem og opdateret, så det er mindre komplekst, og rådgiverne ikke så nemt kommer til at begå fejl”.

Samtidig sparer rådgiverne tid, fortæller datalogen – i gennemsnit to en halv time pr. sag.

”Vi taler ikke direkte med rådgiverne, men vi har løbende kontakt med konsulenterne, som gør. Så vi ved, at rådgiverne er meget glade for de forbedringer, der er sket”.

Det betyder noget for Frederik Jerløv-Troelsen og hans arbejdsglæde at få den feedback fra brugerne.

”Der er mange ting, som spiller ind på min arbejdsglæde. Også at jeg kan se, at der er mange udviklingsmuligheder for mig her i Bankdata. Der er muligheder at forfølge internt, det kunne være som senior-udvikler og it-arkitekt, hvis jeg engang får lyst til det.”

Aktiv fritid

Han tilbringer mange timer på at fordybe sig i opgaverne fra sin arbejdsplads i hjørnet af fælleskontoret op ad glasfacaden. En plads i solen, som han er særlig glad for efter en rum tid på et mørkere kontor et andet sted i bygningen - også selv om det betyder, at der kan være brug for den kraftige elektriske blæser på hans skrivebord af og til. Den er dog især til at svale ham af, når den 15 minutter lange cykeltur til arbejde er blevet tilbagelagt i lidt for entusiastisk tempo.

”Der er markante bakker her i byen, omvendt er det en god start på dagen med lidt bevægelse, der er mange stillesiddende timer i mit arbejdsliv”.

I fritiden sørger han derfor for at holde sig i form med klatring. Cirka to gange ugentligt bestiger han vægge i op til 14 meters højde i en stor klatrehal, og han holder af aktive ferier som bjergvandring på svært tilgængelige ruter med udsigt over store vidder i Schweiz.

Udsigten er også vid fra den fælles tagterrasse i boligkomplekset, som hans etværelses lejlighed er del af. Frederik Jerløv-Troelsen flyttede hertil, da han var færdig med studiet og var tvunget til at forlade sit kollegieværelse. Han havde ikke forestillet sig, at lejligheden også skulle være hans arbejdsplads, men i hjemmearbejdsperioder har han fundet sig til rette med, at der kun er et par skridt fra dobbeltsengen til det sorte arbejdsbord og kontorstolen.

”Her er, hvad jeg har brug for, jeg er ikke vant til meget plads”.
Han savner dog det selskab, der naturligt fulgte med at bo i et kollegieværelse. Derfor overvejer han at flytte i kollektiv, også fordi det er billigere og vil speede opsparingen til ejerbolig op.

Måske ryger de små Lego-figurer, der har fået tildelt en plads ved indgangsdøren til hans lejlighed, så med i en flyttekasse - men han har ryddet meget ud i sin Lego-beholdning efterhånden. Han havde et bjerg på et tidspunkt, for han arbejdede som programmør hos legetøjsgiganten under studierne. Uden egen bil eller kørekort pendlede han til Billund via samkørsel med andre ansatte fra Aarhus, og det fungerede tilstrækkeligt godt til, at han beholdt jobbet i fire år.

”Jeg brugte meget tid på transport, men Lego var også et rigtig interessant sted at være, selv om det er en helt anden type it-opgaver. Der handler det primære om legetøj, it er det sekundære. I Bankdata er mulighederne mere vidtrækkende og it-løsningerne er det primære – det er meget tilfredsstillende som datalog”.

 

Frederik Jerløv-Troelsen

  • 34 år, uddannet datalog fra Aarhus Universitet i 2019.
  • Software Developer indenfor boligområdet hos Bankdata i deres udviklingscenter i Aarhus.
  • Deltager i arbejdet med at simplificere og opgradere processen ved oprettelse af boliglånssager for bankrådgivere – de sparer foreløbig to en halv time pr. sag.
  • Arbejdede i studietiden som studenter-programmør hos Lego i fire år.
  • Single, bor i Aarhus, hvor han også er opvokset i kernefamilie, storebror til en søster og en bror.
  • Faren var også datalog og vakte sin søns interesse for it.
  • Tjente sine første penge på hjemmesider i 6. klasse.
  • I fritiden særligt optaget af klatring og bjergvandring.

Emner

Seneste nyt