Menu luk

Nu kan du arbejde uden at blive trukket i folkepension

Ny lov gør det muligt at få fuld folkepension, mens du passer dit arbejde. Arbejder din ægtefælle, går det heller ikke længere ud over din pension.

Nu bliver det lettere at beholde den ene fod på arbejdspladsen, mens den anden forsigtigt tester livet som pensionist af.

Sidste år vedtog Folketinget en ny lov, der betyder, at folkepensionister ikke længere bliver modregnet, når de tjener penge på at gå på arbejde.

Arbejdsindkomster indgår ikke længere i beregningen af hverken folkepensionens grundbeløb eller pensionstillæg.

Loven trådte i kraft på årets første dag, men den virker med tilbagevirkende kraft for hele sidste år. Derfor er det en god ide at holde øje med den e-Boks, når vi går ind i maj måned.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Nye regler for folkepension

Nu kan du få både folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg, selvom du har en arbejdsindkomst.

Loven gælder ikke for efterløn, seniorpension og førtidspension.

Dagpenge, honorarer fra en bestyrelsespost og mødediæter tæller også som arbejdsindkomst.

Det samme gælder fratrædelsesgodtgørelse og efterlønskroner, der bliver udbetalt efter pensionsalderen.

De fleste pensionister får opgørelsen for sidste års pension i maj måned. Nogle kan se frem til en merudbetaling. Det er en del af dem, der har arbejdet så meget i det forgangne år, at de er blevet trukket i pension.

Udbetalingen lander tidligst i maj måned, mens selvstændige erhvervsdrivende og pensionister i udlandet skal vente til september måned med at få pengene.

Indkomst kan være mange ting

Når der bliver kigget på indkomst ved siden af pensionen, handler det om meget mere end de tal, der står på lønsedlen.

Det går ikke længere ud over ens ægtefælles pension, når man selv går på arbejde.

Arbejdsindkomst kan for eksempel være dagpenge, honorarer fra en bestyrelsespost eller mødediæter. En fratrædelsesgodtgørelse eller de sidste kroner i efterløn, der bliver udbetalt efter pensionen er sat i gang, tæller med i regnestykket.

Fuld pension trods ægtefælle i job

Ny lovgivning gør det også muligt at få fuld pension, selvom en ægtefælle eller samlever går på arbejde. Folketinget vedtog sidste år at fjerne modregningen i pension, og den regel omfatter både folkepension, seniorpension og førtidspension.

Det er folkepensionisterne med de højeste indtægter, der får størst glæde af, at arbejdsindkomster ikke længere indgår i beregningen af folkepensionen.

Har man arbejdsindkomst på over 359.200 kroner (i 2023-tal) slipper man for, at ens grundbeløb bliver sat ned eller helt bortfalder.

Skal du udskyde folkepensionen?

Ifølge Beskæftigelsesministeriet vil lovændringerne komme omkring 130.000 pensionister til gavn. De går enten selv på arbejde eller også gør deres nærmeste. 

Men selvom de får flere penge mellem hænderne, skal alle pensionister stadig oplyse deres arbejdsindkomst. Beløbet bliver brugt til at regne det, der hedder ”den personlige tillægsprocent” ud. Det tal bliver brugt til for eksempel at beregne ældrecheck, varmetillæg, helbredstillæg og mediecheck.

Nye regler for samlever og ægtefælles arbejdsindkomst

Nu kan du få fuld pension, selvom din samlever eller ægtefælle går på arbejde.

Den nye lov omfatter alle former for social pension – folkepension, seniorpension og førtidspension.

Befinder du dig i slutspurten af dit arbejdsliv, kan lovændringerne få dig til at genoverveje din fremtid. Måske har du planlagt at blive på arbejdet en del år efter pensionsalderen og set frem til en udskudt pension. Men kan det nu bedre betale sig at trække sig tilbage hurtigst muligt?

Løn, skatteforhold og forventet levealder spiller ind på, om det kan betale sig at vælge pension frem for at længere arbejdsliv.

Hos Udbetaling Danmark er der mulighed for at lave en vejledende beregning af, hvor stor folkepensionen kommer til at se ud ved tilbagetrækning, når man når pensionsalderen. Det er også muligt at regne på, hvor stor folkepension og ventetillæg bliver, hvis pensionen bliver udskudt.

Regn det ud her

Hvert år i december vil Udbetaling Danmark sende et brev med beløbet for det kommende års pensionsudbetalinger.


Emner

Seneste nyt