Menu luk

Løn er ikke længere nummer 1

Én værdi vægter allerhøjest, når personer med en videregående økonomisk uddannelse skal have nyt job. Tidligere var den slet ikke i top 10, fortæller direktør bag undersøgelsen.

18. dec. 2023
2 min
Dansk / English
Det vægter højt med en god balance mellem arbejde og fritid, når personer med en videregående økonomisk uddannelse søger job. Foto: Claus Fisker

En god balance mellem arbejde og fritid.

Det er nu den vigtigste værdi for personer med en videregående økonomisk uddannelse, når de skal søge nyt job. Det viser en årligt tilbagevendende undersøgelse fra analysehuset Universum.

”Fokus på det hele liv fylder mere i dag, og man tænker ikke kun i traditionelle karrierebaner såsom løn og karriere, men i høj også grad på at få job, familie og fritidsliv til at hænge sammen,” siger Universums danske direktør Jesper Dansholm

Dermed topper work-life balance listen for første gang i de 24 år, Universum har lavet undersøgelsen.

Det vægter dermed også højere end høj løn, godt arbejdsmiljø og faglig udvikling.

”Går vi tilbage i tid og kigger på 2015 og tidligere, så lå work life balance helt uden for top 10 af de i alt 40 forskellige egenskaber, vi spørger til,” fortæller Universum-direktøren.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
"Folk har fået øjnene op for, hvad fleksibiliteten med blandt andet hjemmearbejde kan gøre. De fik nogle frihedsgrader med corona, og nu vil de ikke af med dem igen."
- Jesper Dansholm, direktør Universum Danmark

Corona var en øjenåbner

Han forklarer, at der især efter corona er sket en udvikling, hvor work-life balance og fleksible arbejdsforhold er rykket op ad listen.

”Folk har fået øjnene op for, hvad fleksibiliteten med blandt andet hjemmearbejde kan gøre. De fik nogle frihedsgrader med corona, og nu vil de ikke af med dem igen,” lyder det fra Jesper Dansholm.

Han peger på, at Universums undersøgelse også viser, at ikke bare er dem, der er etablerede på arbejdsmarkedet, der vægter de blødere værdier højt. Samme billede tegner sig for de studerende.

”Landskabet har ændret sig. Det handler ikke så meget om de konkrete opgaver, eller om man kommer til at deltage i et spændende projekt hos Danske Bank eller Jyske Bank. Det betyder langt mindre i dag, end hvordan er kulturen og fleksibiliteten er, og hvad det er for nogle mennesker, man arbejder sammen med,” siger Jesper Dansholm.

De unge vil have tid til privatlivet

Og det er også et billede, man kan genkende i Finansforbundet. Senior karrierekonsulent Charlotte Lindgren hører ofte fra de medlemmer, hun taler med, at de vægter en god balance mellem arbejde og privatliv højt.

”Men det kan ofte være svært at overholde på grund af travlhed,” siger hun.

Derudover oplever Charlotte Lindgren også en trend hen imod, at særligt yngre medlemmer i højere grad vælger job til og fra i forhold til det at kunne have en fleksibel arbejdstid, hvor der er tid til privatlivet og fællesskabet med andre.

”Det ligger dem meget på sinde og de prioriterer at finde job, hvor det tilgodeses,” forklarer hun.

Seneste nyt