Menu luk

Storbanker har udsigt til økonomisk lussing

Hvis EU-kommissionen følger Basel-komiteens krav til, hvor meget kapital de europæiske banker skal polstre sig med, kan det i alt koste de danske Gruppe 1-banker over 60 milliarder kroner, viser en analyse fra Copenhagen Economics. Finans Danmarks direktør Ulrik Nødgaard sætter sin lid til lobbysamarbejde med Frankrig, Tyskland og de nordiske lande.

8. jun. 2021
2 min

Danske Bank, Jyske Bank, Nykredit Bank, Sydbank og Spar Nord vil skulle betale hovedparten af regningen, hvis Baselkomiteens krav – de såkaldte Basel IV-krav – til polstring følges af EU-kommissionen til efteråret.
En ny analyse af Copenhagen Economics, der er bestilt af Finans Danmark, anslår, at beløbet vil lande på mellem 60 og 90 milliarder kroner.

"Det er et forslag, der vil øge kapitalkravene i Danmark signifikant, og i virkeligheden også betydeligt mere end i andre lande," sagde Sigurd Næss-Schmidt, der er partner i Copenhagen Economics og ansvarlig for rapporten, på en pressebriefing hos Finans Danmark onsdag 2. juni.
Det er især det såkaldte kapitalgulv, som bliver indført, der bliver dyrt for de danske banker. Gulvkravet betyder, at der er et minimum for, hvor meget kapital bankerne skal holde - uafhængigt af hvor risikable aktiverne er.

Ifølge analysen vil låneomkostningerne for bank- og realkreditkunderne stige med i alt 13 milliarder kroner om året. Knap 9 milliarder kroner af regningen ender hos virksomhederne, mens de danske husholdninger står over for en årlig ekstraregning på 2,5 milliarder kroner på deres boliglån. Hertil kommer, at BNP vil falde med op mod 23 milliarder kroner årligt, hvilket koster på den danske velstand.
” Det vil gå ud over væksten og beskæftigelsen i Danmark. Men uden at man får den tilsigtede styrkelse af den finansielle stabilitet”, siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.

Han sætter sin lid til, at Frankrig, Tyskland og de øvrige nordiske lande vil bakke op om Danmarks ønske om, at Baselkomittens krav skal ændres, inden EU-kommissionen vedtager det.

Implementeres kapitalkravene med et større hensyn til risikofølsomheden i fastsættelsen af bankers og realkreditinstitutters kapitalkrav, kan den årlige negative effekt på BNP reduceres til et fald på 0,3 procent. Det svarer til cirka 7 milliarder kroner i stedet for et fald på op mod 23 milliarder kroner, skriver Finans Danmark i en pressemeddelelse.

Seneste nyt