Menu luk

En stærkere lup på CO2-udledningen

Jyske Bank har som en af de første banker taget en model i brug fra Finans Danmark. ”Værktøjet sætter os i stand til at kunne målrette vores indsatser og vores produktudvikling”, siger afdelingsdirektør Trine Lysholt Nørgaard.

12. jan. 2021
2 min

2,7 millioner ton CO2. Det lyder af en sjat, men om det er højt eller lavt i forhold til Jyske Banks forretningsomfang på cirka 600 milliarder kr. er svært at afgøre.

Selv for Trine Lysholt Nørgaard, der er afdelingsdirektør i banken og arbejder med bæredygtighed:

”Vi er den første bank, der har brugt den nye model. Derfor er der endnu ikke andre at sammenligne sig med. Men det er et skridt på vejen i en proces, der gør os i stand til stadig bedre at analysere vores forretninger”.

Det handler om en model, som Finans Danmark lancerede til den finansielle sektors aktører for et par måneder siden – værktøjet er udviklet blandt andet i samarbejde med netop Jyske Bank.

Modellen kan bruges til at måle CO2-aftrykket af udlån og investeringer og giver mulighed for at sætte mål for reduktion af samme. Planen er, at modellen skal udvikles løbende for at understøtte en grøn omstilling herhjemme.

Mest CO2 knytter sig til udlån

Jyske Bank har gennemgået hele sin forretning og fundet frem til de nævnte 2,7 millioner ton, som fordeler sig med 59 procent fra udlånsaktiviteter og 41 procent fra investeringsaktiviteter.

Det er tal, som forventeligt vil ændre sig i takt med, at data bag bliver mere nøjagtige, men det er ikke så afgørende, det vigtige er at komme videre med den grønne omstilling:

”Det er en disciplin under udvikling, meget arbejde ligger foran os, men det er vigtigt at få taget hul på det. Det giver os et ekstra perspektiv og er helt sikkert umiddelbart brugbart, også i kraft af de erfaringer, man får undervejs i arbejdet med modellen. Det har været utroligt spændende at være med til at udvikle den og kommer i gang med at bruge den”, siger Trine Lysholt Nørgaard.

Hun opfordrer andre i sektoren til at følge hurtigt trop, så det bliver muligt at sammenligne og lære af hinanden på tværs.

Ingen i Jyske Bank ville på forhånd kunne have gættet, hvilket CO2-tal, modellen ville spytte ud.

”At sætte tal på tilfører ny viden – og det sætter os i stand til at kunne målrette vores indsatser og vores produktudvikling”.

Seneste nyt