Menu luk

Bankfolk presses til at forlade London

Internationale banker flytter modvilligt jobs ud af Londons finanscentrum til EU, mens den Europæiske Centralbank undersøger om de stadig er for knyttet til den britiske hovedstad til at overholde EU's spilleregler.

1. jun. 2021
3 min

Internationale banker er modvilligt begyndt at rykke flere bankjob ud af London efter pres fra EU-myndigheder.

Den seneste udmelding kommer fra Deutsche Bank, der nedlægger 100 ud af 400 stillinger i dets afdeling for erhvervskunder i London og dermed accelererer en omstruktrurering efter Brexit. Stillingerne skal flyttes til Berlin og Frankfurt, men også Dublin og Asien, forlyder det.

Nogle af bankfolkene kan genansøge om deres stillinger i EU - men skal i så tilfælde acceptere en lønnedgang på 25 procent.

Den tyske storbank bruger også Brexit til at skære ned på kontoromkostningerne i det dyre London, skifte til billigere lokationer og bringe deres medarbejdere tættere på regionale kunder i EU.

Flytter højtstående folk

Men også Morgan Stanley, Barclays og Goldman Sachs flytter nu flere højtstående investeringsbankfolk fra London til finansielle centre i EU. Bankerne har også hyret flere lokalt i EU.

Det sker efter EU's finansmyndigheder siden januar i stadig kraftigere vendinger har advaret britiske investeringsbanker om, at de ikke må styre aktiviteter i EU på distancen fra London.

Siden Brexit de fakto trådte i kraft 1. januar, må medarbejdere i London eksempelvis ikke kontakte kunder i EU med forslag til transaktioner og kapitalrejsning. En regel de har forsøgt at omgå med forskellige kreative metoder, har både eksperter og den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA) påpeget.

ECB undersøger risiko-håndtering

Det er især håndteringen af finansielle risici forbundet med transaktioner for EU-kunder, der bekymrer EU's finansmyndigheder. Den skal nemlig også udføres af medarbejdere baseret i EU - og vel at mærke højtstående medarbejdere, der ikke bare refererer til en chef i London.

Den Europæiske Centralbanks tilsyndmyndighed har derfor iværksat en undersøgelse af praksis hos en lang række storbanker som Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley og Barclays, skriver nyhedsbrevet Bloomberg.

Rent konkret har disse bankers afdelinger i EU fået tilsendt et detaljeret spørgeskema om, hvordan de i praksis gennemfører handler og håndterer risiko, herunder præcis hvor hvilke handlere og deres tilknyttede risiko-medarbejdere fysisk opholder sig.

Bør drage konsekvensen

Når bankerne hidtil har været fodslæbende med at flytte stillinger fra London til kontinentet, skyldes det blandt andet, at man har holdt liv i et spinkelt håb om, at EU og Storbritannien ville indgå en særaftale, så britiske finansvirksomheder kunne tilbyde finansielle tjenester i EU som før skilsmissen. 

Finansielle tjenesteydelser var nemlig ikke en del af Brexit-aftalen. Men forhandlinger i foråret om en separat aftale på området har ikke givet håb om fornyet direkte adgang til EU's markeder for de britiske finanskæmper.

"Det er usandsynligt, at man får den adgang, så måske er det bedre for industrien at indkassere  skaden fra Brexit", lyder det fra tænketanken New Financial, der i et studie offentliggjort i april har talt sig frem til, at over 400 finansielle virksomheder i Storbritannien har flyttet aktiviteter, personale og samlede aktiver for 8,5 billioner kroner til EU på grund af Brexit. Et tal baseret på surveys. "Vi tror det er en undervurdering, og vi forventer at tallene vil stige med tiden. Vi er kun ved begyndelsen af Brexit", konkluderer New Financial. 

Det samme gælder antallet af finansjob, hvis man skal tro tænketanken, der indtil videre har talt sig frem til, at 7.400 finansjobs er flyttet ud af London eller blevet skabt i EU som følge af Brexit. Men op til 35.000 finansjobs i London kan forsvinde med tiden, lyder det.

Paris vinder job

Mange banker har endnu ikke eksekveret deres flytteplaner. Det gælder for eksempelvis HSBC, der planlægger at flytte 1.000 handlere og tilknyttet personale til Paris.

Mens Frankfurt ventes at tiltrække flest aktiver, og Amsterdam allerede har overtaget en stor del af handlen med EU-aktier, der lå i London, venter New Financial at Paris i sidste ende tiltrækker flest finansjob som følge af Brexit.

I 2016 forudså Paris Europlace, at 10.000 nye finansjob ville blive skabt i Paris som følge af Brexit frem mod 2025. Selvom kun halvdelen af disse job er blevet skabt i dag, holder lobbyorganisationen fast i sin forudsigelse.

Læg også 'EU advarer banker mod Brexit-snyd' her 

Seneste nyt