Menu luk

7 studieteknikker du skal kende – og bruge!

Vi har bedt en af landets mest erfarne studievejledere om at give de bedste teknikker til at komme godt igennem eksamen.

Kurt Rasmussen er studie- og karrierevejleder ved Erhvervsakademi Aarhus. Han giver dig her 7 råd til studieteknik, du skal kende – og bruge!

Slut din dag med at se på alt det, du har nået. Drop det der med kun at se, hvad du ikke har nået, råder Kurt Rasmussen.

1) Sådan planlægger du din dag

Du oplever måske, at du bruger laaang tid på at læse til eksamen. I virkeligheden befinder du dig i en mellemtilstand, hvor du er lidt på din telefon og lidt i gang med at forberede dig - og så forsvinder tiden, uden du får lavet særlig meget. Læg en plan for dagen, hvor du også har nogle pauser fra læsningen og fra din telefon. Gå en tur eller lav en aftale med venner eller familie. Pauser giver energi!

Det er også ok at holde fri om aftenen - ligesom en normal arbejdsdag.

2) Få nu set dem, du holder af

Det kan være en god idé at have en læsegruppe eller en læsemakker - men tag lige snakken om, hvad I bruger hinanden til. Er det en hyggegruppe eller en gruppe, hvor I snakker faglighed?

Fortæl også familie og venner, hvor meget du vil se dem under din eksamen. På den måde sætter rammer for, hvor meget eller hvor lidt du gerne vil tale om eksamen.

3) Kom udenfor

Bliver du bims af at sidde på dit kollegieværelse? Kom ud! Sæt dig på din uddannelsesinstitution, et bibliotek eller andre offentlige steder. På den måde kan forberede dig på eksamen, mens du er der, og så holde fri, når du kommer hjem.

4) Du skal (selvfølgelig) øve dig

Hvis du skal til mundtlig eksamen, så find nogen at øve materialet med: Øv din præsentation for en ven, en bamse eller kaktussen i vindueskarmen. Eller øv dig i at skrive, hvis det er en skriftlig eksamen, eller i at bruge regneark, hvis det er det. Læsning er ikke alt!

5) Hold fokus

Slut din dag med at se på alt det, du har nået. Drop det der med kun at se, hvad du ikke har nået - kig fremad og sæt dig et mål for, hvad du skal nå i morgen. 

6) Sæt dig ind i rammerne

Kender du de faglige mål, du bliver bedømt ud fra? Få styr på selve strukturen for eksamen: Har du fx forberedelsestid, eller forventes det, at du præsenterer noget. Her kan det hjælpe at forestille dig, hvordan det kommer til at være, så du er forberedt.

7) Den virkelig gode nyhed: Det skal nok gå

Mange presser desværre sig selv aaalt for meget. Her er der virkelig gode nyheder! Den her eksamen er ikke definerende for resten af dit liv, selvom det kan føles sådan - og det hele skal nok gå.