Menu luk

Momentum for bedre trivsel

COVID 19 har været lidt af en øjenåbner for mange, især når det gælder vores trivsel som menneske, fortæller foredragsholder og humanfysiolog, Chris MacDonald. Han håber, at den opbremsning og disruption af vores hverdag, som COVID-19 har igangsat, vil skabe refleksion og rum for forandring.

15. mar. 2021
3 min

”Det er godt at få en påmindelse om, at vi bestemmer meget som homo sapiens i dag, men at der er nogen ting, som vi ikke bestemmer, og der tror jeg, at COVID-19 har været lidt af en øjenåbner for mange. Der er ingen tvivl om, at vi har været udsat for en meget voldsom disruption,” siger humanfysiologen og sundhedsguruen Chris MacDonald.

Han udkom i januar sidste år med bogen ”Ikke til forhandling. Livets ligning”. Bogen handler om, hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvordan vores fundamentale biologiske, psykologiske og sociale behov påvirker vores præstationer og trivsel som menneske, uanset om vi vil det eller ej.

Livets ligning er udgjort af de udfordringer, vi møder, kontra hvordan vi håndterer udfordringerne på den anden side. Og udfordringer har der været rigeligt af siden statsminister Mette Frederiksen for et år siden valgte at lukke samfundet ned.

”COVID-19 har virkelig sat ekstra fokus på, hvor afgørende det er, at vi har en forståelse for, hvad vi hver især kan gøre, når vi bliver udfordret på en ny måde. Vi har alle sammen fået en på opleveren på godt og ondt især i forhold til, hvor meget det sociale betyder. Og det er en læring, vi kan tage med os, når vi forhåbentligt kan vende tilbage til det mere normale igen.”

Motion forebygger mistrivsel
Ifølge Chris MacDonald har vores mentale og fysiske trivsel længe været under pres også før COVID-19, fordi teknologien og acceleration i samfundet distancerer os fra den biologi, vi består af, og de fundamentale behov, som knytter sig til biologien, i form af søvn, kost, bevægelse og menneskelige relationer.

Det moderne samfund har betydet, at vi i modsætning til vores forfædre, ikke længere behøver være fysisk aktive for at finde føde. Vi kan allerede inden kl. 10.00 om morgenen have indtaget kalorier nok til de næste 24 timer. Så hvorfor overhovedet bevæge os? Hvorfor?

Vi skal bevæge os, fordi vores krop og vores mentale og fysiske velvære, har brug for det, fortæller Chris MacDonald. Kroppens fundamentale behov er flettet tæt sammen, og nærer vi ikke kroppen med tilstrækkelig bevægelse, søvn og føde, bliver vores evne til fx at vise nærvær, empati samt give og modtage omsorg væsentligt forringet, og vi mistrives. Vi skal derfor finde den indre motivation for at rejse os fra skrivebordet og bevæge os.

Momentum for forandring
Chris MacDonald betragter COVID-19 som en gamechanger, og han håber, at den midlertidige opbremsning af accelerationen i samfundet, herunder det høje tempo, som de fleste menneskers hverdag er præget af, kan give os et nyt perspektiv på os selv og måske for en stund bringe os i bedre balance med os selv.

Samfundsnedlukningen og det store afsavn af sociale relationer har i hvert fald skabt et momentum for refleksion og forandring samt en større forståelse for vigtigheden i at nære vores fundamentale behov.

”Det er nok et eksperiment, vi alle havde været foruden, men der er samtidig noget læring i det i forhold til, hvad er nice to have og hvad er need to have. Så jeg tror, det bliver anderledes at komme tilbage til arbejdspladsen igen. Vi vil måske få nye vaner og nye måder at gøre ting på, som vi vil tage med os.”

”Måske vil mennesker finde ud af, at de faktisk har det godt med at gå en tur tre gange i løbet af en arbejdsdag på ti minutter. Det var de færreste, som gjorde det før COVID-19, og nok også ganske få, der gør det nu. Men det kan være, vi burde.”

Hør Chris MacDonald fortælle om sundhed på Kreds Øst generalforsamling, som bliver afholdt online den 16. april. Chris MacDonald er på online fra kl. 17.00-18.00.

Seneste nyt