Menu luk

Ønsker du at arbejde i udlandet?

Et arbejde i udlandet kan styrke dig både fagligt og personligt, men der er også en del overvejelser, der er værd at gøre sig inden. Bliv klogere her.

Den fremadskridende digitalisering og globalisering  i finanssektoren har skabt nye job- og karrieremuligheder rundt om i verden.

Men det kan være en stor beslutning at skulle forlade de vante omgivelser og bosætte sig i et helt andet land. Derfor har vi samlet nogle spørgsmål nedenfor, som du kan tage op til overvejelse, hvis du går med tanken om at gøre karriere i udlandet.

1. Hvad er din drømmedestination?

Overvej, hvilket land du gerne vil flytte til. Er der et bestemt land, der trækker, fordi du har et særligt tilhørsforhold til det? Eller er der lande, hvor lige præcis dine kompetencer er efterspurgte og hvor du kan blive udfordret arbejdsmæssigt?

Før du fastlægger dig på en destination, kan det være en god idé at hente information om landets leve- og arbejdsvilkår, så du får et realistisk billede af, hvordan det vil være at bo og arbejde der.

Hvis din drømmedestination ligger i Europa, og du ønsker at beskæftige dig primært inden for finansområdet, så kan vi anbefale dig at kigge nærmere på nogle af følgende jobdatabaser:

www.eurobrussels.com

http://www.ecb.europa.eu/careers (European Central Bank i Frankfurt am Main)

https://www.srb.europa.eu/en/vacancies (Single Resolution Board i Bruxelles)

https://www.eib.org/ (European Investment Bank i Luxembourg)

https://www.eif.org/ (European Investment Fund i Luxembourg)

https://www.eba.europa.eu/ (European Banking Authority i Paris)

https://www.esma.europa.eu/ (European Securities and Markets Authority i Paris)

https://ec.europa.eu (European Commission i Bruxelles)

www.europeanjobdays.eu (European Job Days)

https://epso.europa.eu/(European Personel Selection Office)

Living and working conditions (europa.eu)(Eures)

 

2. Hvilken type ansættelse er der tale om?

Der er generelt to muligheder, hvis du drømmer om at arbejde i udlandet:

  • Du kan blive udstationeret, hvilket betyder, at du arbejder i udlandet i en tidsmæssigt afgrænset periode typisk mellem 1 til 3 år. Her arbejder du som regel i henhold til danske regler.
  • Du kan blive tilbudt udlandsansættelse, hvilket betyder, at du arbejder i udlandet på samme vilkår som arbejdslandets egne borgere.

Det er væsentligt at få afklaret, hvilken type ansættelse der er tale om, når du skal søge rådgivning. 

3. Skal din familie med?

Har du en familie, der skal med til udlandet, så er det utroligt vigtigt, at I har snakket tingene godt i gennem inden. Det handler om, at i sammen indstiller jer på en anderledes hverdag, hvor sproglige barrierer, kultursammenstød og afsavn til hjemlandet kan forekomme. Det kan være relevant at overveje følgende:

Din samlevers hverdag
Hvad skal din samlevers hverdag bestå af? Har han/hun selv fået et job, eller skal han/hun udfylde dagen med noget andet end arbejde? Det er vigtigt at gøre sig de overvejelser, så det dels kan hænge sammen økonomisk, dels for at sikre, at alle parter kommer til at trives i de nye omgivelser langt væk fra venner og familie. 

Børn, der skal i daginstitution eller skole
Har du børn, der flytter med til udlandet, er det en god ide at undersøge udbuddet af daginstitutioner og skoler i det pågældende land. Her er det relevant at undersøge, om der overhovedet er mulighed for, at dit barn kan komme i daginstitution eller om der skal findes andre børnepasningstilbud som f.eks. en au-pair. Hvad angår børn, der skal i skole, er det vigtigt at undersøge, hvilke skoler der udbydes, om der er ledige pladser og hvad det eventuelt vil komme til at koste. Det er ikke unormalt, at internationale skoler kan koste mellem 5.000 og 10.000 kr. om måneden pr. barn. Her kan det være værd at undersøge om din kontrakt dækker disse udgifter.

4. Vil du gerne sparre med nogen om dine udlandsovervejelser?

Det kan være et stort skridt at forlade sit hjemland for at prøve kræfter af i udlandet og det kan derfor være en god idé at række ud til andre. Både forinden, men også undervejs i dit udlandsophold, kan det skabe stor tryghed at få et netværk i destinationslandet. Har du brug for at kontakte andre, der står i samme situation som dig, kan sociale medier være et godt værktøj at bruge. På medier som LinkedIn, Facebook osv. findes en del netværksgrupper for danskere i udlandet

Som medlem af Finansforbundet har du også adgang til nyttige sparringsmuligheder, der kan rykke dig i den retning, du har brug for. Hvis du godt kunne tænke dig at dele dine tanker, drømme og bekymringer med en anden, så kan du booke en samtale hos en af vores karrierekonsulenter.