18-12-2018 | Birgitte Aabo , baa@finansforbundet.dk  

Drevet af retfærdighedssans

Niels Egede Olsen trådte i karakter som tillidsmand, da han oplevede urimelig behandling af en tidligere ditto. Nu er han ikke kun engageret i det lokale arbejdsmiljø, men i høj grad også det internationale

​​

"Der er ledigt herinde."

Selv om der er en bred, matteret diskretionsstribe på tværs af de mange mødelokalers glasvægge hos Express Bank i Høje Taastrup, har Niels Egede Olsen ingen problemer med at orientere sig. Hans 205 cm sikrer ham frit udsyn over kanten og ind i lokalerne.

Danmarks måske højeste tillidsmand har mange andre og vigtigere fordele end den naturlige pondus, blandt andet er han drevet af en markant retfærdighedssans. Den viste sig for alvor, da han i 2012 oplevede, at en tillidsmand blev fyret lige efter et genvalg og umiddelbart før de lokale overenskomstforhandlinger.

"Jeg indtrådte som tillidsmand, fordi jeg blev rasende over forløbet. Det lærte mig vigtigheden af en stærk lokal organisation", fortæller Niels Egede Olsen, der er Senior IT Business Partner.

Han gik derfor i gang med at etablere en faglig personaleforening og sikre medarbejderpladser i bestyrelsen.

Usynlige streger

Den 40-årige it-medarbejder har været ansat i banken, der i dag tæller omkring 250 ansatte, ad flere omgange. Han var oprindeligt klassisk bankrådgiver, men interesse drev ham mod it, hvor han har udtænkt og bygget kundeløsninger for både sin nuværende arbejdsplads og Danske Bank. Han var tillidsmand i en kort periode som yngre, men det var først i anden runde, han for alvor blev engageret.

"Som ansat føler man sig i gode hænder, men i virkeligheden er der usynlige streger, som ikke må betrædes. Som tillidsmand har jeg kæmpet for at gøre stregerne synlige og skubbe dem, så de er rimelige. Det har givet resultater, for jeg er vedholdende og sætter mig ind i reglerne", siger tillidsmanden, der også er medarbejdervalgt medlem af bankens bestyrelse.

Internationalt snit

Express Bank er i dag en del af den franske koncern BNP Paribas, der har omkring 200.000 ansatte på globalt plan. Det har åbnet muligheden for også at agere internationalt for Niels Egede Olsen, og den mulighed har han taget til sig med stor appetit. Han er med i koncernens Europæiske Samarbejdsudvalg og deltager i årlige møder i Bruxelles og Paris.

"Det åbner perspektiver for mig tværnationalt og giver mulighed for at påvirke på de store linjer. Det er helt fantastisk spændende – og samtidig giver det mig et rum, hvor jeg beskæftiger mig med noget andet. Et rum, hvor jeg i høj grad selv kan bestemme, hvor jeg vil lægge min energi og hvilke projekter, jeg vil forfølge. Det er befriende".

Det er i sidste ende en gevinst for alle, også ledelsen, vurderer han. For det betyder, at han bevarer sin energi og arbejdsglæde i hverdagen. Om hans ledelse ligefrem er glad for hans faglige engagement, ved han dog ikke.

 "Det giver dem jo også noget besvær. Jeg giver ikke op, når jeg har fat i noget og ved, jeg har ret", siger han og påpeger, at der omvendt er den gevinst – også for ledelsen – at det giver kollegerne større tryghed og arbejdsglæde.

Internationale gevinster

For nylig indgik BNP Paribas en såkaldt global rammeaftale med UNI Global Union, som slår alle standarder på området, blandt andet i forhold til betalt forældreorlov og sundhedsforsikringer. I kraft af sin indsigt og kontakter på internationalt plan i virksomheden, får Niels Egede Olsen flere medarbejderrelevante oplysninger og er med til at fastholde sin lokale og nationale ledelse, så hans kolleger får det fulde udbytte af eksempelvis sådan en aftale.

I det hele taget kan internationale aftaler bruges som løftestang for kollegerne på lokalt plan.

 Der er altså mange gevinster i at være tillidsmand i en tværnational koncern med oprindelse udenfor Norden, men det giver også specielle udfordringer. Det har han i Finansforbundet været med til at sætte fokus på, og som resultat har forbundet oprettet et netværk, som han nu er medlem af, for den gruppe tillidsmænd.

 "Det er meget brugbart at drøfte med andre, hvad de gør i nogle af de samme situationer, som man selv står i, når man er tillidsmand i en tværnational virksomhed".

Fat i bordkanten

Retfærdighedssans er til stadighed pumpen, der driver værket for ham, forklarer Niels Egede Olsen. Og han oplever, at den nuværende ledelse lytter til ham og de input, han leverer videre fra kolleger.

Når den høje tillidsmand bevæger sig gennem lokalerne i Høje Taastrup, er han naturligt synlig, og kollegerne er flinke til at komme til ham og bruge ham i stort og småt.

 

"Kollegerne er opmærksomme på min rolle, og at jeg er parat til at tale deres sag overfor ledelsen. Når noget ikke er i orden, giver jeg ikke op. Jeg tager fat i kanten af bordet og holder fast".

 

Faktaboks:

Netværk for internationale

Over 5.000 personer er herhjemme ansat i den finansielle sektor i en tværnational virksomhed.

Der kan være specielle muligheder og udfordringer i at være tillidsmand i en sådan virksomhed, og Finansforbundet har etableret et netværk for dem.

Hvis du har lyst til at høre mere og/eller være med i netværket, så kontakt international koordinator Annette Mikkelsen på email: ami@finansforbundet.dk